Resources
In deze cyber security hub delen we onze expertise en relevante resources.
In de spotlight
Google waarschuwt Chrome-gebruikers dat de ondersteuning van de populaire adblocker uBlock Origin op korte termijn mogelijk … Google waarschuwt Chrome-gebruikers dat de ondersteuning van de populaire adblocker uBlock Origin op korte termijn mogelijk …
Resources
Op donderdag 29 februari heeft de Rijksoverheid de NIS2-Quickscan gelanceerd: een hulpmiddel voor organisaties die willen weten hoe zij zich kunnen voorbereiden op de komst van de nieuwe Europese NIS2-richtlijn. Deze richtlijn is gericht op het vergroten van de digitale weerbaarheid van organisaties in de Europese Unie. Op donderdag 29 februari heeft de Rijksoverheid de NIS2-Quickscan gelanceerd: een hulpmiddel voor organisaties die willen weten hoe zij zich kunnen voorbereiden op de komst van de nieuwe Europese NIS2-richtlijn. Deze richtlijn is gericht op het vergroten van de digitale weerbaarheid van organisaties in de Europese Unie.
De Projectgroep Melissa, bestaande uit Het Openbaar Ministerie (OM), de politie, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), Cyberveilig Nederland (CVNL) en diverse private partijen, presenteert hierbij het Jaarbeeld Ransomware 2023 over de periode januari tot en met december 2023. Eerder is een Jaarbeeld Ransomware verschenen over de periode september 2022 tot en met augustus 2023. Het Jaarbeeld Ransomware 2023 biedt inzicht in ransomware-aanvallen in Nederland en is gebaseerd op geanonimiseerde aangeleverde gegevens over ransomware-aanvallen door aangesloten cybersecuritybedrijven, politie, OM en het NCSC. De Projectgroep Melissa, bestaande uit Het Openbaar Ministerie (OM), de politie, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), Cyberveilig Nederland (CVNL) en diverse private partijen, presenteert hierbij het Jaarbeeld Ransomware 2023 over de periode januari tot en met december 2023. Eerder is een Jaarbeeld Ransomware verschenen over de periode september 2022 tot en met augustus 2023. Het Jaarbeeld Ransomware 2023 biedt inzicht in ransomware-aanvallen in Nederland en is gebaseerd op geanonimiseerde aangeleverde gegevens over ransomware-aanvallen door aangesloten cybersecuritybedrijven, politie, OM en het NCSC.
Tijdens een incident response onderzoek, door de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), is er op een aantal FortiGate-apparaten nieuwe malware aangetroffen. Dit benadrukt een trend waar interesse wordt getoond in publiek benaderbare edge devices. In de publicatie bieden de MIVD en AIVD inzicht in deze malware. Tevens bieden wij in dit bericht handelingsperspectief om de risico’s van deze malware te beperken. Tijdens een incident response onderzoek, door de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), is er op een aantal FortiGate-apparaten nieuwe malware aangetroffen. Dit benadrukt een trend waar interesse wordt getoond in publiek benaderbare edge devices. In de publicatie bieden de MIVD en AIVD inzicht in deze malware. Tevens bieden wij in dit bericht handelingsperspectief om de risico’s van deze malware te beperken.
Er zijn vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure (voorheen Pulse Connect Secure) en Policy Secure. Controleer voor het meest recente beveiligingsadvies de website van het NCSC. Meer informatie over de update-instructies zijn te vinden op de website van Ivanti. De kwetsbaarheden stellen kwaadwillenden in staat om authenticatie te omzeilen en op afstand willekeurige code uit te voeren onder root-rechten. Naast de kwetsbaarheden om authenticatie te omzeilen, is er ook een SSRF-kwetsbaarheid aangetroffen in Ivanti. Onderstaande afbeelding geeft een schematisch overzicht van updates en gevonden kwetsbaarheden met daarbij het handelingsperspectief per versienummer. In dit overzicht hebben we de versies genoemd die ondersteund worden door de nieuwe updates. Het NCSC raadt aan om bij het gebruik van niet-ondersteunde versies contact op te nemen met Ivanti. Wanneer er nieuwe informatie beschikbaar komt zal het NCSC deze verstrekken op de website. Er zijn vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure (voorheen Pulse Connect Secure) en Policy Secure. Controleer voor het meest recente beveiligingsadvies de website van het NCSC. Meer informatie over de update-instructies zijn te vinden op de website van Ivanti. De kwetsbaarheden stellen kwaadwillenden in staat om authenticatie te omzeilen en op afstand willekeurige code uit te voeren onder root-rechten. Naast de kwetsbaarheden om authenticatie te omzeilen, is er ook een SSRF-kwetsbaarheid aangetroffen in Ivanti. Onderstaande afbeelding geeft een schematisch overzicht van updates en gevonden kwetsbaarheden met daarbij het handelingsperspectief per versienummer. In dit overzicht hebben we de versies genoemd die ondersteund worden door de nieuwe updates. Het NCSC raadt aan om bij het gebruik van niet-ondersteunde versies contact op te nemen met Ivanti. Wanneer er nieuwe informatie beschikbaar komt zal het NCSC deze verstrekken op de website.