Resources
In deze cyber security hub delen we onze expertise en relevante resources.
Resources
‘Het beoefenen van een cybercrisis maakt ons land weerbaarder’
Op 23 augustus 2024 is het evaluatierapport ISIDOOR IV verstuurd aan de Tweede Kamer. In dit rapport deelt het COT (Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement) conclusies en aanbevelingen over de vierde editie van ISIDOOR, de landelijke cyberoefening die in november vorig jaar is georganiseerd door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Op 23 augustus 2024 is het evaluatierapport ISIDOOR IV verstuurd aan de Tweede Kamer. In dit rapport deelt het COT (Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement) conclusies en aanbevelingen over de vierde editie van ISIDOOR, de landelijke cyberoefening die in november vorig jaar is georganiseerd door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).
Update wereldwijde storing Crowdstrike
Het NCSC monitort de technische problemen die organisaties ondervinden door een storing in Crowdstrike. De problemen spelen wereldwijd en ook in Nederland worden diverse sectoren getroffen. De oorzaak wordt onderzocht en, in samenwerking met de NCTV, ISAC’s en betrokken departementen, kijken we naar de impact op Nederland. Het NCSC monitort de technische problemen die organisaties ondervinden door een storing in Crowdstrike. De problemen spelen wereldwijd en ook in Nederland worden diverse sectoren getroffen. De oorzaak wordt onderzocht en, in samenwerking met de NCTV, ISAC’s en betrokken departementen, kijken we naar de impact op Nederland.
Aanhoudende statelijke cyberspionagecampagne via kwetsbare edge devices
Eerder dit jaar heeft het NCSC samen met de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) een rapport gepubliceerd over de geavanceerde COATHANGER-malware gericht op FortiGate-systemen. Sindsdien heeft de MIVD nader onderzoek gedaan en is gebleken dat de Chinese cyberspionagecampagne veel omvangrijker blijkt te zijn dan eerder bekend. Het NCSC vraagt daarom extra aandacht voor deze campagne en het misbruik van kwetsbaarheden in edge devices. Hiervoor heeft het NCSC een kennisproduct opgesteld met aanvullende informatie over edge devices, bijbehorende uitdagingen en te nemen maatregelen. Eerder dit jaar heeft het NCSC samen met de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) een rapport gepubliceerd over de geavanceerde COATHANGER-malware gericht op FortiGate-systemen. Sindsdien heeft de MIVD nader onderzoek gedaan en is gebleken dat de Chinese cyberspionagecampagne veel omvangrijker blijkt te zijn dan eerder bekend. Het NCSC vraagt daarom extra aandacht voor deze campagne en het misbruik van kwetsbaarheden in edge devices. Hiervoor heeft het NCSC een kennisproduct opgesteld met aanvullende informatie over edge devices, bijbehorende uitdagingen en te nemen maatregelen.
Meerdere kwetsbaarheden in Cisco Webex
Eerder deze week is een journalistiek onderzoek gepubliceerd waarin bekend is geworden dat er een kwetsbaarheid zat in de cloudversie van Cisco Webex, de online vergadersoftware van Cisco. Het NCSC heeft op dit moment geen aanwijzingen dat er actief misbruik heeft plaatsgevonden van deze kwetsbaarheid. Eerder deze week is een journalistiek onderzoek gepubliceerd waarin bekend is geworden dat er een kwetsbaarheid zat in de cloudversie van Cisco Webex, de online vergadersoftware van Cisco. Het NCSC heeft op dit moment geen aanwijzingen dat er actief misbruik heeft plaatsgevonden van deze kwetsbaarheid.
Naam NCSC misbruikt in phishingcampagne
Het NCSC heeft berichten ontvangen dat burgers zowel per e-mail als telefoon zijn benaderd door iemand die zich voordoet als een medewerker van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). De betreffende persoon neemt doorgaans via telefoon of e-mail contact op met individuen om ‘hulp’ te bieden bij online fraude. Dit is een vorm van phishing, het NCSC zal nooit op eigen initiatief persoonlijk contact met je opnemen. Wees alert wanneer je een e-mail of telefoontje van het NCSC ontvangt over online fraude met cryptocurrency. Het NCSC heeft berichten ontvangen dat burgers zowel per e-mail als telefoon zijn benaderd door iemand die zich voordoet als een medewerker van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). De betreffende persoon neemt doorgaans via telefoon of e-mail contact op met individuen om ‘hulp’ te bieden bij online fraude. Dit is een vorm van phishing, het NCSC zal nooit op eigen initiatief persoonlijk contact met je opnemen. Wees alert wanneer je een e-mail of telefoontje van het NCSC ontvangt over online fraude met cryptocurrency.
Matthijs van Amelsfort per 1 september directeur NCSC
Na een uitgebreide selectieprocedure is Matthijs van Amelsfort met ingang van 1 september 2024 benoemd tot directeur van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Na een uitgebreide selectieprocedure is Matthijs van Amelsfort met ingang van 1 september 2024 benoemd tot directeur van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).
Internetconsultatie Cyberbeveiligingswet van start
Op dinsdag 21 mei 2024 start het Ministerie van Justitie en Veiligheid, verantwoordelijk voor de implementatiewet NIS2, met de consultatie van de Cyberbeveiligingswet. Het wetsvoorstel is de omzetting van de Europese Network and Information Security Directive (NIS2) naar nationale wetgeving. Met als doel om de digitale en economische weerbaarheid te versterken tegen toenemende dreigingen. Op dinsdag 21 mei 2024 start het Ministerie van Justitie en Veiligheid, verantwoordelijk voor de implementatiewet NIS2, met de consultatie van de Cyberbeveiligingswet. Het wetsvoorstel is de omzetting van de Europese Network and Information Security Directive (NIS2) naar nationale wetgeving. Met als doel om de digitale en economische weerbaarheid te versterken tegen toenemende dreigingen.
Ook Nederlandse bedrijven slachtoffer van ransomwaregroepering Cactus
Uit gezamenlijk onderzoek van cybersecuritybedrijven Fox-IT, Northwave en Responders, in het kader van het samenwerkingsverband Melissa, zijn Nederlandse slachtoffers geïdentificeerd van de ransomwaregroepering ‘Cactus’. Uit gezamenlijk onderzoek van cybersecuritybedrijven Fox-IT, Northwave en Responders, in het kader van het samenwerkingsverband Melissa, zijn Nederlandse slachtoffers geïdentificeerd van de ransomwaregroepering ‘Cactus’.