Resources

In deze cyber security hub delen we onze expertise en relevante resources.

In de spotlight

FBI verwijderde malware van Nederlandse routers en IoT-apparaten

De FBI heeft malware van besmette routers en IoT-apparaten in Nederland verwijderd. Dat laat minister Van Weel van Justitie en … De FBI heeft malware van besmette routers en IoT-apparaten in Nederland verwijderd. Dat laat minister Van Weel van Justitie en … 

Resources

Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure

 Er zijn vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure (voorheen Pulse Connect Secure) en Policy Secure. Controleer voor het meest recente beveiligingsadvies de website van het NCSC. Meer informatie over de update-instructies zijn te vinden op de website van Ivanti. De kwetsbaarheden stellen kwaadwillenden in staat om authenticatie te omzeilen en op afstand willekeurige code uit te voeren onder root-rechten. Naast de kwetsbaarheden om authenticatie te omzeilen, is er ook een SSRF-kwetsbaarheid aangetroffen in Ivanti. Onderstaande afbeelding geeft een schematisch overzicht van updates en gevonden kwetsbaarheden met daarbij het handelingsperspectief per versienummer.  In dit overzicht hebben we de versies genoemd die ondersteund worden door de nieuwe updates. Het NCSC raadt aan om bij het gebruik van niet-ondersteunde versies contact op te nemen met Ivanti. Wanneer er nieuwe informatie beschikbaar komt zal het NCSC deze verstrekken op de website.  Er zijn vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure (voorheen Pulse Connect Secure) en Policy Secure. Controleer voor het meest recente beveiligingsadvies de website van het NCSC. Meer informatie over de update-instructies zijn te vinden op de website van Ivanti. De kwetsbaarheden stellen kwaadwillenden in staat om authenticatie te omzeilen en op afstand willekeurige code uit te voeren onder root-rechten. Naast de kwetsbaarheden om authenticatie te omzeilen, is er ook een SSRF-kwetsbaarheid aangetroffen in Ivanti. Onderstaande afbeelding geeft een schematisch overzicht van updates en gevonden kwetsbaarheden met daarbij het handelingsperspectief per versienummer.  In dit overzicht hebben we de versies genoemd die ondersteund worden door de nieuwe updates. Het NCSC raadt aan om bij het gebruik van niet-ondersteunde versies contact op te nemen met Ivanti. Wanneer er nieuwe informatie beschikbaar komt zal het NCSC deze verstrekken op de website.  

Cyberoefening ISIDOOR 2023: “cybercrisis leek ver van mijn bed”

 Digitale dreigingen nemen toe, terwijl onze weerbaarheid achterblijft. Daarom is het goed om mogelijke cyberscenario’s te oefenen en daar lessen uit te trekken. Ruim 120 organisaties uit de publieke en private sector, meer dan 3000 personen, deden mee aan de cyberoefening ISIDOOR 2023. Deelnemers kwamen uit 12 verschillende sectoren zoals bijvoorbeeld drinkwater, telecom, energie, financiën en transport. Ook hebben ministeries, veiligheidsregio’s en politie meegedaan aan de oefening. Digitale dreigingen nemen toe, terwijl onze weerbaarheid achterblijft. Daarom is het goed om mogelijke cyberscenario’s te oefenen en daar lessen uit te trekken. Ruim 120 organisaties uit de publieke en private sector, meer dan 3000 personen, deden mee aan de cyberoefening ISIDOOR 2023. Deelnemers kwamen uit 12 verschillende sectoren zoals bijvoorbeeld drinkwater, telecom, energie, financiën en transport. Ook hebben ministeries, veiligheidsregio’s en politie meegedaan aan de oefening. 

Interim-periode directeur

 Per 1 december is Corine Schipper-Derkse waarnemend directeur van het NCSC. De waarneming overbrugt de periode tot de start van de nieuwe directeur, die op dit moment wordt geworven. Per 1 december is Corine Schipper-Derkse waarnemend directeur van het NCSC. De waarneming overbrugt de periode tot de start van de nieuwe directeur, die op dit moment wordt geworven. 

Zelf-evaluatie NIS2 gelanceerd

 Op 18 oktober is de zelf-evaluatie NIS2 gelanceerd, die in nauwe afstemming met betrokken ministeries en toezichthouders, door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) is ontwikkeld. Wie de zelf-evaluatie invult, weet of zijn organisatie onder de NIS2-richtlijn valt. Ook wordt duidelijk of de organisatie volgens de NIS2-richtlijn wordt gezien als ‘essentieel’ of ‘belangrijk’ voor het functioneren van de maatschappij en/of de economie. Je kunt de zelf-evaluatie hier vinden en raadplegen. Op 18 oktober is de zelf-evaluatie NIS2 gelanceerd, die in nauwe afstemming met betrokken ministeries en toezichthouders, door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) is ontwikkeld. Wie de zelf-evaluatie invult, weet of zijn organisatie onder de NIS2-richtlijn valt. Ook wordt duidelijk of de organisatie volgens de NIS2-richtlijn wordt gezien als ‘essentieel’ of ‘belangrijk’ voor het functioneren van de maatschappij en/of de economie. Je kunt de zelf-evaluatie hier vinden en raadplegen.