Resources
In deze cyber security hub delen we onze expertise en relevante resources.
In de spotlight
Meer dan vijf miljoen Nederlandse huishoudens bezitten minstens één smarthomeproduct, zoals een robotstofzuiger, ‘slimme’ … Meer dan vijf miljoen Nederlandse huishoudens bezitten minstens één smarthomeproduct, zoals een robotstofzuiger, ‘slimme’ …
Resources
Op 18 oktober is de zelf-evaluatie NIS2 gelanceerd, die in nauwe afstemming met betrokken ministeries en toezichthouders, door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) is ontwikkeld. Wie de zelf-evaluatie invult, weet of zijn organisatie onder de NIS2-richtlijn valt. Ook wordt duidelijk of de organisatie volgens de NIS2-richtlijn wordt gezien als ‘essentieel’ of ‘belangrijk’ voor het functioneren van de maatschappij en/of de economie. Je kunt de zelf-evaluatie hier vinden en raadplegen. Op 18 oktober is de zelf-evaluatie NIS2 gelanceerd, die in nauwe afstemming met betrokken ministeries en toezichthouders, door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) is ontwikkeld. Wie de zelf-evaluatie invult, weet of zijn organisatie onder de NIS2-richtlijn valt. Ook wordt duidelijk of de organisatie volgens de NIS2-richtlijn wordt gezien als ‘essentieel’ of ‘belangrijk’ voor het functioneren van de maatschappij en/of de economie. Je kunt de zelf-evaluatie hier vinden en raadplegen.
Het Openbaar Ministerie (OM), de politie, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), Cyberveilig Nederland en diverse private partijen* uit de cybersecuritysector hebben vandaag het convenant ‘Melissa’ ondertekend. Melissa is een samenwerkingsverband tussen deze publieke en private partijen om ransomwareaanvallen te bestrijden. Het gezamenlijke doel is om Nederland een onaantrekkelijk doelwit te maken voor ransomwarecriminelen. Het Openbaar Ministerie (OM), de politie, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), Cyberveilig Nederland en diverse private partijen* uit de cybersecuritysector hebben vandaag het convenant ‘Melissa’ ondertekend. Melissa is een samenwerkingsverband tussen deze publieke en private partijen om ransomwareaanvallen te bestrijden. Het gezamenlijke doel is om Nederland een onaantrekkelijk doelwit te maken voor ransomwarecriminelen.
Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen één gezamenlijk loket voor meldingen van dreigingen en kwetsbaarheden. Deze stap past in de voorbereiding op de integratie van deze drie organisaties naar één nationale cyberorganisatie eind 2025. Het gaat om het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Computer Security Incident Response Team voor digitale diensten (CSIRT-DSP) en het Digital Trust Center (DTC), beide onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het gezamenlijk doel: Nederland digitaal veiliger maken. Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen één gezamenlijk loket voor meldingen van dreigingen en kwetsbaarheden. Deze stap past in de voorbereiding op de integratie van deze drie organisaties naar één nationale cyberorganisatie eind 2025. Het gaat om het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Computer Security Incident Response Team voor digitale diensten (CSIRT-DSP) en het Digital Trust Center (DTC), beide onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het gezamenlijk doel: Nederland digitaal veiliger maken.
Op 7 september heeft demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius aan Stichting NL CISO Circle of Trust (CCoT) een OKTT-status (objectief kenbaar tot taak) toegekend. Met de toekenning van de OKTT-status kunnen het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en CCoT efficiënter samenwerken, doordat incident- en dreigingsinformatie tijdig gedeeld kan worden. De publiek-private samenwerking wordt hiermee verder geïntensiveerd. Op 7 september heeft demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius aan Stichting NL CISO Circle of Trust (CCoT) een OKTT-status (objectief kenbaar tot taak) toegekend. Met de toekenning van de OKTT-status kunnen het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en CCoT efficiënter samenwerken, doordat incident- en dreigingsinformatie tijdig gedeeld kan worden. De publiek-private samenwerking wordt hiermee verder geïntensiveerd.